YALOVA HAKKINDA GENEL BİLGİ
Yalova, Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesinin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik) ve Gemlik Körfezi yer almaktadır. Yalova, 39-40 Kuzey enlemi, 29-61 Doğu boylamları arasında yer almaktadır. Denizden yüksekliği 2 metredir. 847 km2’lik alanı ile ülkemizin yüzölçümü en küçük ilini oluşturmaktadır. Yalova doğu kıyılarındaki düzlükler dışında, dağlık bir bir araziye sahiptir. Bölgenin güneyi; batıdan doğuya doğru İzmit – Sapanca arasında Kocaeli sıradağları ile birleşen Samanlı Dağlarıyla kaplanmış durumdadır.
TARİHÇE
Bölgedeki ilk yerleşimler prehistorik çağlarda M.Ö. 3000 yıllarındadır. Bitinya adıyla bilinen antik bölgede M.Ö. 2000’lerde Hititler, M.Ö. 1200’lerde Frigler hakimiyet kurdular. Pers egemenliği altında kalan bölge de M.Ö 5. yüzyılın ortalarından itibaren Bitinyalı hanedanlar hakimiyet kurmaya başlamış ve M.Ö 3. yüzyılda bağımsız Bitinya Krallığı’ nı kurmuşlardır. Yalova’ da bu krallığın topraklarında kalmıştır. Yalova’ nın da içerisinde olduğu bölge M.Ö. 74’te Romalılar’ ın denetimine girdi. Roma İmparatorluğu’nun 395 yılındaki bölünmesinden sonra Yalova Bizans İmparatorluğu’nun yönetimine geçti. 1302’de Yalova civarında Bafeus Muharebesi gerçekleşti. Yalova ve çevresi 1326 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun kontrolüne geçti.
16. yüzyıl Osmanlı idari teşkilatlanmasına göre Yalova, Hüdavendigâr Eyaleti’ ne bağlı bir kaza merkeziydi. Evliya Çelebiseyahatname-sinde Yalovayı; 700 evi, yedi camisi, üç hanı, bir hamamı, kırk-elli kadar dükkanı bulunan bir yerleşim olarak anlatmıştır. 25 Mayıs 1719 yılında meydana gelen depremde yerleşim büyük tahribata uğradı. 18. yüzyıl sonlarında Yalova, İzmit Sancağı’ nın Karamürsel kazasına bağlı bir nahiye konumundaydı. 10 Temmuz 1894 yılı depreminde yerleşimde büyük tahribat yaşadı. 7 Ağustos 1920 yılında başlayan Yunan hakimiyeti 19 Temmuz 1921 tarihine kadar sürdü. 1927 yılında belediye olan Yalova, 2 Aralık 1929 yılında çıkarılan kanunla İstanbul iline bağlı bir kaza merkezi oldu. 1935 yılı nüfus sayımında 2635 nüfusa sahip olan yerleşim, kaplıcalar sayesinde hızlı bir gelişim yakaladı. 6 Haziran 1995 tarihinde aynı adla kurulan ilin merkez ilçesi oldu. 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen 1999 Gölcük depremi’nde Yalova şehri de büyük tahribata uğradı.
İKLİM
Marmara Bölgesi’nin doğusunda yer alan Yalova ilinin iklimi, Makro – klima tipi olarak; Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş niteliği taşır. Yalova iklimi, kimi dönemlerde karasal iklim özelliklerini yansıtmaktadır. Yalova bölgesinde kuzeyden ve güneyden gelenler, sakin nitelikli olmak üzere başlıca üç tür hava akımı egemendir. İlde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve bol yağışlıdır.
BİTKİ ÖRTÜSÜ
Yalova ilinin kuzeyinden güneybatısına kadar olan sınırları Marmara Denizi ile çevrilmiştir. Kıyılar girintili çıkıntılı bir özellik göstermez. İlin bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturmaktadır. Samanlı dağlarının kuzey ve güneyinde vadi içlerinde bulunan makiler, bu kütlenin etekleri boyunca kesintili şeritler ve parçalar halinde bulunurlar. Yalova’nın güneyindeki dik yamaçlar tümüyle gür bir orman örtüsü ile kaplıdır. Ormanlık alanlarda genellikle kayın, meşe, gürgen, kızılcık, kestane ve ıhlamur ağaçları görülür.
İLÇELER
Çınarcık
Armutlu
Termal
Çiftlikköy
Altınova
ULAŞIM
Denizyolu : Yalova, bir sahil kenti olması sebebiyle denizyolu ulaşımına açık olup, denizyolu ile genellikle İstanbul-(Yenikapı,Kartal,Pendik ve Eskihisar) Yalova arasında, şehir hatları yolcu vapurları , deniz otobüsleri ve feribot seferleri ile yük, yolcu ve araç taşımacılığı yapılmaktadır. Yalova’dan İstanbul’a Yenikapı, Kartal, Pendik ve Eskihisar’a düzenli deniz otobüsü seferi yapılmaktadır.
Havayolu : Bursa- Yenişehir Hava Limanı ve Kocaeli- Cengiz Topel Hava Limanı ile yurt içi uçak seferlerinden, İstanbul – Atatürk Hava Limanı ve Sabiha Gökçen Hava Limanları ile de hem yurt içi hemde yurt dışı uçak seferleriyle kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır. Hava yolu terminallerine deniz yolundan feribot, deniz otobüsü ile ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca kara yolundan özel servislerle de ulaşım sağlanmaktadır.
Karayolu : Yalova, karayolu ile İstanbul, Bursa ve Kocaeli İllerine bağlıdır. Yalova’nın güneyinde yer alan Bursa İli ile olan karayolu bağlantısı, Samanlı dağlarının üzerinden geçmesi sebebiyle hem virajlı, hem de inişli-çıkışlıdır. Yalova-Bursa bağlantısı ile Yalova’dan, İç Anadolu Bölgesinin yanında, Ege ve Akdeniz bölgelerine de ulaşmak mümkündür. Yalova-Kocaeli karayolu bağlantısı ise, Yalova’nın aynı zamanda İstanbul’a ve İç Anadolu’ya açılan diğer önemli bağlantısıdır.
Toplam: 2 kamp bulundu . 1 - 2 hepsini göster
Aradığınızı bulamadınız mı? Gelişmiş arama yapın!
Toplam: No activity found . hepsini göster
Aradığınızı bulamadınız mı? Gelişmiş arama yapın!