Aktiviteler
Space Maker programında; insanın üretme ve paylaşma güdüsünün, gelişen teknolojinin sunduğu imkanlarla birleşip somut örneklere dönüştüğü bir akım olarak tanımlanan “maker” (yapıcı) hareketi uzay bilimleriyle entegre edilerek sunulmakta, 21’inci yüzyılın gerektirdiği takım çalışması, inovasyon, üretkenlik gibi yeteneklerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Öğrenciler STEAM (Fen-Teknoloji-Mühendislik-Sanat-Matematik) öğrenme yaklaşımlarıyla desteklenen, Space Maker Yaz Kampı’na katılarak;
- Elektronik devreler ve bileşenler aracılığıyla detay bilgiye ihtiyaç duymadan, sadece hayal güçlerini kullanarak; öğrenmenin, tasarım ve üretim yapmanın keyfini yaşarlar.
- “Scratch”, “kodu” vb grafik programlama dilleriyle programlama mantığını öğrenirler; ses, müzik, resim gibi medya araçlarını birlikte kullanarak kendi uzay temalı interaktif bilgisayar oyunlarını oluştururlar.
- Elektrik ileten her materyali klavyeye dönüştüren “Makey makey” kiti ile programlama dilini bir arada kullanmayı öğrenirler.
- Proje planlaması, yönetimi, bütçelendirme ve tanıtma gibi aşamalardan oluşan atölyelerde bireysel ve takım çalışması etkinlikleriyle tasarım yaparlar. Birbirine entegre edilmiş bu aşamalarla ezber bilgiden uzaklaşarak gerçekçi öğrenme deneyimleri elde ederler.
- 3 boyutlu yazıcılarla tasarım yaparak günümüzdeki üretim ve dağıtım sistemlerini değiştirecek geleceğin teknolojisini yakından tanırlar. Üretime odaklı yapılan deneme ve araştırmalarla kalıcı öğrenme tecrübesi yaşarlar.

Diğer Aktiviteler
- Özel etkinlikler gecesi
- Havuz aktivitelerinde takım çalışmaları
- Barbekü partisi ve eğlence
- Simülatörlerle uzay çalışmaları eğitimi(*)
- “Sihirli Küre”ile astronomi eğitimi
- Astronot Macera Parkuru’nda 51.Bölge ile takım çalışması aktiviteleri
- Teleskopla Apollo modüllerinin indiği Ay’ın kraterlerinin, Jüpiter’in kuşaklarının, Satürn’ün halkalarının ve hatta takımyıldızlar içindeki çift yıldızların gözlenmesi
- “Sanal gökyüzü”nün oluşturulduğu dijital planetaryumla konum astronomisi ve gök mekaniği eğitimi
- Astronot kıyafetlerinin tanıtılması
- Problem çözme, zaman yönetimi ve takım çalışması yeteneklerini geliştirmeye yönelik aktiviteler
- Hidroponik (topraksız bitki yetiştirme) yöntemi
- “Mars Explorers” ile sanal Mars gezisi
Simülatörlerin güvenli kullanabilmesi için minimum boy uzunluğu 120 cm, maksimum ağırlık ise 95 kg’dır. Bu şartları sağlamayan katılımcılar program içeriğindeki simülatörleri güvenlik nedeniyle kullanamazlar.
Uzay İstasyonu Görevi
Programın en etkileyici ve özel aktivitesidir:
- Gerçek uzay mekiği görevlerinde yapılan çalışmaların canlandırıldığı bu aktivitede her bir takım üyesine, uzay mekiği Discovery’de komutan, Uzay İstasyonu modüllerinde uçuş mühendisi ve yer kontrol merkezinde uçuş yöneticisi gibi görevler verilir.
- Her bir görev ayrı derecelerde sorumluluk alma ve liderlik özelliği gerektirir. Eğer bir takım üyesi önemli bir sorumluluğu ya da görevi ihmal ederse, bu tüm uçuş görevinin başarısız olmasına neden olabilir.
- Öğrenciler bu görevi yaparken bilgiyi paylaşma ve takım halinde başarıya ulaşmanın ne kadar önemli olduğunu öğrenirler.
Yeni Dostlukların Kurulduğu Sosyal Aktiviteler
Öğrenciler sadece eğitsel değil aynı zamanda sosyal aktivitelerle eğlenceli bir dönem geçirirler. Bu sosyal aktiviteler:
- Özel Etkinlikler Gecesi*
- Havuz aktiviteler
- Açık hava dans ve barbekü gecesi
* Öğrenciler memleketlerinin geleneklerini ve kültürlerini paylaşırlar. Bu özel sunum gecesinde geleneksel kıyafetler giyilir, dans ve müzik sunumları yapılır.
